SUV eller stadsjeep

En annan mycket vanlig bilmodell är stadsjeepen, eller SUV som de också kallas. Dessa är personbilar av större modell och de kombinerar framkomligheten hos ett terrängfordon med komforten som finns i en personbil. Vanligen har dessa bilar en kombikaross med fem dörrar, och mellan fem och sju sittplatser. Ofta finns också en stark motor samt fyrhjulsdrift.

Ofta är en SUV-modell som baserats på en terrängbil eller pickup rambyggd. De modeller som är SUV från grunden, och som i princip är förstärkta och större personbilar har dock oftast en självbärande kaross.

När det gäller terrängbilar för civilt bruk var Jeep en av de första tillverkarna. År 1946 tillverkade de nämligen den allra första passagerarvänliga Willys Jeep Station Wagon. Detta kom sedan att bli den allra första masstillverkade terrängbilen som avsetts för civilt bruk och passagerare. Det var över 300 000 bilar som tillverkades och främst i de olika förorterna blev de mycket populära. Denna trend fångades upp i Europa och då började Land Rover tillverka nya SUV. Det var under 1960-talets slut som denna tillverkare fortsatte kombinera personbilens komfort med de gamla terrängfordonens framkomlighet. Under 1990-talet började sedan SUV bli allt mer populära hos de köpstarka stadsborna i Nordamerika och då växte utbudet och marknaden rejält.

Många är kritiska mot stadsjeepar eftersom de har en hög höjd och en hög tyngdpunkt. Det gör att konsekvenserna vid kollision med en vanlig personbil eller oskyddad trafikant blir mycket allvarliga. Den höga höjden och vikten ger förare och passagerare i stadsjeepen ökad säkerhet om kollisionen sker med en mindre bil. Om en förare av en SUV måste svänga kraftigt eller råkar ut för en singelolycka innebär den höga tyngdpunkten en stor risk för att fordonet välter. Det finns också en annan nackdel och det är den höga bränsleförbrukningen samt det högre koldioxidutsläppet. Detta har gjort att många tillverkare har tillverkat SUV bättre lämpade för stadsmiljö.

Under senare tid har det också dykt upp olika varianter av SUV. CUV, eller crossover utility vehicle, är mindre och lättare bilar. De har mer teknik än vanliga personbilar, men är också inspirerade av temat SUV. CUV har ofta mycket bränslebesparande åtgärder, men ofta är de trots allt sämre än den vanliga kombibilen. I dessa bilar är det traditionella reservdäcket bak på bilen ofta borta och det som skiljer bilen från en vanlig personbil är i regel bara den högre markfrigången och en något högre förarplacering.