Försäkra bilen – jämföra bilförsäkringar

För att det ska vara lagligt att köra din bil på vägen behöver du ha minst en trafikförsäkring. Det finns dock fler typer av försäkringar som kan vara bra att ha. De ger dig olika typer av skydd och till olika kostnader. Innan du tecknar en försäkring rekommenderas det att du jämför dem.

Att jämföra bilförsäkringar

Om du bestämmer dig för att jämföra bilförsäkringar måste du först ta reda på var du kan göra detta. Som tur är finns det hemsidor som kan hjälpa dig, vilket innebär att du endast behöver tillgång till internet för att göra en jämförelse. På webbplatsen Insplanet kan du göra jämförelser för att hitta bilförsäkringar till bästa pris och villkor. Många försäkringsbolag har även möjlighet att ge dig en offert där du får veta mer om innehållet och priset.

Saker att tänka på

Det finns en hel del att tänka på när du ska jämföra bilförsäkringar. En liten sak som hur du parkerar kan nämligen leda till att försäkringen blir dyrare eller billigare. Om du köper en begagnad bil kan försäkringen variera jämfört med om du köper en fabriksny dito.

Skydd eller kostnad?

En sak du bör fundera över när du jämför försäkringar är om en låg kostnad är det du vill prioritera, eller om skyddet är viktigare. Ju mer skydd du väljer desto dyrare brukar försäkringen vara. Så tänk efter hur stort skydd du behöver samt hur mycket du har råd att betala för försäkringen.

Körsträckan

Körsträckan är en annan sak du bör tänka på vid jämförelse av bilförsäkringar. Om du kör en längre sträcka varje år kan försäkringspremien bli högre. När du tecknar försäkringen kan du behöva ange en ungefärlig körsträcka. Det kan därför vara smart att ta en titt på hur premien sänks eller höjs i samband med att körsträckan ändras. Premien kan höjas en hel del hos vissa bolag och hos andra ändras det inte alls.

Hur betalas försäkringen?

Det brukar vara möjligt att betala försäkringen en gång i månaden, eller hela kostnaden en gång per år. I vissa fall blir det dyrare i längden om du väljer att betala en summa varje månad. Men väljer du att betala en gång per år kommer beloppet vara högre. Det är inte alla som har möjlighet att betala tusentals kronor i en enda betalning. Därför bör du överväga noga vilket alternativ som är bäst för dig.