Starta en bilverkstad

Om man gillar att hålla på med bilar kan tankarna snabbt gå till att vilja arbeta med dem på heltid. Det finns flera sätt att arbeta med bilar och ett av dem är att man helt enkelt startar en egen bilverkstad. Det krävs förstås att man har en del kunskaper om bilar, men hur ser det ut med krav på utbildning? Hur bör lokalen se ut och vad mer är bra att tänka på?

Utbildningskrav på bilmekaniker

När det gäller bilmekaniker finns det faktiskt inte några speciella krav på att man ska gå vissa utbildningar. Det är förvisso en fördel att gå en teknisk linje på universitetet men många bilmekaniker är helt enkelt självlärda. De lär sig genom att köpa en bil och sedan göra den i ordning. Många är också med föräldrar eller kompisar i verkstäder eller garage och lär sig den vägen.

Marknadsföring

Om man precis har startat sin bilverkstad är det klokt att marknadsföra den. Ett alternativ är att man marknadsför sig online i sociala medier. Det kan man ofta göra gratis eller till en låg kostnad. Då kan man också få vänner att dela olika inlägg med mera. På så sätts sprids företaget lite mer.

Genom till exempel företaget printer.se kan man också beställa profilkläder och andra produkter med verkstadens namn eller logga på. Det kan också vara ett smart sätt att få företaget att växa. Det handlar helt enkelt om att synas så mycket som möjligt och för en så stor publik som möjligt. Man vill nå ut till flera målgrupper och det gör man till exempel genom att bära en tröja med verkstadens namn.

Att skaffa en bra lokal

Om man vill arbeta med bilar och ha en verkstad krävs det en hel del utrymme. Man behöver alltså en bra lokal att hålla till i. Om man ska hålla på med flera bilar och ha anställda som arbetar behöver man en större lokal än om man bara vill hålla på och meka som hobby. Det är också viktigt att komma ihåg att lokalen behöver ha relativt högt till tak. Om den inte har det blir det mycket svårt att kunna lyfta en bil på t.ex. en lift.

Om man vill arbeta i lokalen på vintern bör det inte heller vara för dragigt. Då blir det kallt att arbeta och dessutom kostar det en hel del pengar att värma upp lokaler där värmen läcker ut på alla möjliga ställen.

En annan sak som är bra att tänka på är att lokalen inte bör sitta ihop med bostadshus eller liknande med tanke på brandrisken. I en verkstad förekommer det ofta oljor och bränsle. Det kan leda till att en enstaka gnista skapar en storbrand.