Sedanmodell

En variant av bilmodell är sedanmodellen. Detta är en täckt karossform för bilar som har två eller fyra dörrar. Dessa bilar har plats för fyra eller flera personer. När man jämför sedanen med en halvkombi eller kombi ser man snart att sedanmodellen har ett bagageutrymme som är skiljt från bilens kupé och man öppnar bagageluckan genom en lucka bakom eller under bakrutan. Detta till skillnad från en halvkombi eller kombi där bakluckan blir öppnad vid taket, och där bakrutan alltså är en del av luckan.

Redan från år 1916 förekommer begreppet sedan och detta kommer från det engelska ordet för bärstol, sedan chair. Detta ord kommer sedan i sin tur från orden sedes (stol), samt sedeo (sitta), på latin.

Ett annat ord för sedan är berlina. Detta används främst om bilar i dag och på språk som italienska, portugisiska, rumänska samt spanska. När det gäller detta ord används det också en del av biltillverkare. Tillverkare som Opel samt deras systerföretag Vauxhall och Holden använder detta ord i samband med modellbeteckningar och design. Även tillverkaren Tesla Motors använder detta ord, och då i syfte att markera att bilen är av en lite mer påkostad variant.

En sedan är ofta en omtyckt stadsbil då den ger lite lastutrymme, men samtidigt är den lite mindre än en kombi. För en småbarnsfamilj med barnvagnar med mera kan denna bil dock ofta vara lite för liten eftersom bagageutrymmet är relativt litet. Om barnen inte kräver vagn kan dock en sedan vara ett bra val.