Köpa bil utomlands

I och med Sveriges medlemskap i EU har det aldrig varit enklare och billigare att köpa bil utomlands. Du kan importera personbilar från EU-länder utan att behöva betala tull. Enda kravet är att den bil du köper inte är ny utan har varit i trafik. Moms kommer du att få betala i Sverige men endast om din nya bil gått under 600 mil eller är mindre än sex månader gammal. Vid köp av en så pass ny bil kommer du, efter det att du betalat den svenska momsen, få tillbaka momsen från inköpslandet.

Oavsett om själv du kör den nya bilen till Sverige (med exportregistreringsskyltar) eller får den transporterad med lastbil kommer du behöva skaffa svenska registreringsskyltar. Dessa skaffar du genom att skicka in en ansökan till Transportstyrelsen om en ursprungskontroll. Med ansökan ska du skicka med inköpskvittot (kopia går bra) samt registreringshandlingarna i original. Du kommer att få ett ärendenummer inom några dagar. Boka sedan tid hos ett bilprovningsföretag för registreringsbesiktning och för en kontrollbesiktning. Dina nya svenska registreringsskyltar kommer att sändas till dig per post när besiktningen är klar och tar runt tre dagar.

För att kunna köra bilen måste din bil ställas på. En räkning på den vanliga svenska vägskatten kommer att skickas till dig efter påställningen. Men det är inte allt utan du måste även försäkra bilen i ett svenskt försäkringsbolag innan du kan börja köra.

Du kan på ett enkelt och effektivt sätt hitta din bästa trafikförsäkring hos Trafikförsäkring.se. Här kan du jämföra olika populära försäkringar och hitta en bra trafikförsäkring för din bil. Eftersom det är svensk lag att du måste ha en trafikförsäkring för att köra en bil (som du äger) på svenska vägar är det extra viktigt att välja rätt försäkringsbolag. Dessutom kan du läsa massor av information om trafikförsäkringar hos Trafikförsäkring.se.

Det går att importera bilar från många olika länder i Europa men de mest intressanta länderna för svenskar att importera bilar från är Tyskland och Italien. När du köper bilen utomlands måste du ta alla omkostnader i beräkning. Det gäller resan, boendet och olika administrativa avgifter. Även om priserna i exempelvis Italien är väldigt låga för motorstarka lyxbilar är det alltid värt att pruta. Transportkostnaden för en bil är ganska hög. exportregistrering av en bil i Italien är betydligt krångligare än i Tyskland plus att försäkringen är dyr. Att importera en bil från Tyskland är både enklare och mer ekonomiskt. Det korta avståndet mellan Sverige och Tyskland plus täta flyg- eller tågförbindelser gör att omkostnaderna blir betydligt billigare.

Det finns givetvis regler som måste följas när du importerar en bil från ett EU-land till Sverige. Det är ofta billigare att köpa en bil utomlands men det finns också många bestämmelser och regler i olika EU-länder som skiljer sig från det svenska regelverket. Det gäller att ta reda på vad som gäller i det land som du kommer att köpa din nya bil från innan du köper bilen. En stor fördel för alla som köper sin bil från ett EU-land är att du alltid är skyddad av EU:s gemensamma lagstiftning. Det innebär bland annat att om du köper du din bil från ett företag har du rätt att reklamera den under hela två års tid.