Köpa bil som nybörjare

De flesta brukar i ärlighetens namn erkänna att det känns lite osäkert att köpa bil, då mycket pengar står på spel. Det är långt ifrån alla som är experter på området och de flesta skulle nog vilja kunna lite mer själva, än blint lita på bilförsäljarens ord. Med lite baskunskaper i bagaget går affären smidigare och man får bättre förutsättningar att hitta rätt bil till rätt behov.

Val av bil

Det första man bör tänka på är vilken typ av bil man söker och kanske ta reda på om det verkligen är rätt för ens behov. Valet av bil kan många gånger vara alltför emotionellt, kanske har man vuxit upp med ett särskilt bilmärke, och bygger sitt val på någonting sådant. Ett val man kan göra direkt i början, är huruvida man önskar en kombi, som ger ett större utrymme för bagage, eller något sportigare. Kanske en stadsjeep där man sitter högre eller någonting litet som är lätt att fickparkera. Det är viktigt att det man använder bilen mest till, bestämmer typen av bil man köper. En stadsjeep är inget bra alternativ om man bara tänkt pendla till och från jobbet, längs små snåriga gator och så vidare. Det ekonomiska är också en annan aspekt som ofta avgör vilka typer av bilar man slutligen väljer mellan. Huvudsaken är att man tänkt igenom valet, också utifrån vad som blir bäst, rent praktiskt.

Motorstorlek?

Man anger vanligen motorns styrka i liter och så kallade hästkrafter. En motor kan exempelvis ha storleken 1,33 liter och 105 hästkrafter. Det är inte helt enkelt att avgöra vilken storlek som är bäst och det beror på vilka behoven är. En större motor, exempelvis över 2 liter, brukar ofta vara lättare att göra omkörningar med, då det helt enkelt är mer ”drag” i bilen. Har man tänkt dra en husvagn behövs en större motor som orkar mer. En mindre motor, som sitter i en mindre bil kan dock kännas ”pigg” och vara fullt tillräcklig. Ofta drar sådana mindre bilar dessutom mindre bränsle, vilket också borde spela in på valet av motorstorlek. För bilens styrning påverkar även hjulen, som bör bytas ut med jämna mellanrum. En smart tjänst är https://www.hjuldepan.se/ där man enkelt kan leta upp och köpa nästan nya däck till sin bil.

Manuell eller automatlåda

Man kan också fundera över vilken typ av växellåda man föredrar. En automatisk växellåda gör ofta bilen något dyrare men är betydligt bekvämare, särskilt om man kör mycket i städer. Att inte hela tiden behöva växla upp och ned, ökar körupplevelsen och den som en gång vant sig vid en automat, brukar sällan vilja byta tillbaka. Moderna automatlådor är dessutom enkla och smidiga, och bilen accelererar tillräckligt fort, som vid en manuell låda. Ibland finns möjligheten att växla manuellt även på en automatlåda, via en omkopplare, för den som så önskar.