Kontrollbesikta släpvagn

Transportstyrelsen skickar inte ut någon kallelse till dig när det är dags att besikta ett fordon. Det är upp till varje besiktningsföretag att marknadsföra sig för att dra in kunder. Det är dock ditt ansvar att se till att dina fordon kontrollbesiktas i tid, du kan inte förlita dig på någon annan. Om du inte skulle besikta din bil eller annat fordon i tid får du automatiskt körförbud. Då får bilen endast köras den kortaste möjliga vägen till närmaste bilbesiktning och du får absolut inte göra några avvikelser från det. Om du kör ett fordon som har körförbud och blir stoppad av polisen får du böter och fordonet bogseras från platsen. Det gäller alltså att hålla koll på vid vilken tidpunkt det är dags för en besiktning. Det är olika besiktningsregler för olika fordon.

Tunga och lätta släpvagnar

Att besikta ett lätt eller tungt släp som du använder till bilen har andra besiktningsregler än vad personbilen har. Den första besiktningen som ska göras på en lätt släpvagn är fyra år efter att den tagits i bruk. Efter det ska släpvagnen besiktas vartannat år. Lätta släpvagnar styrs inte av någon slutsiffra som bilar gör. När det gäller tungt släp, släpvagnar som väger över 3500 kg, ska de besiktas första gången 12:e månaden efter att de tagits i bruk. På registreringsbeviset framgår det när släpvagnen började användas. Efter den första besiktningen för tungt släp ska du fortsätta att besikta var 12:e månad. Innan du åker iväg till besiktningen är det viktigt att komma ihåg att kontrollera bromsarnas funktion, blinkers, stopplykta, all annan belysning runt om, reflexer och däckens mönsterdjup.

Du kan välja vilket besiktningsföretag du vill

Du kan boka din besiktningstid hos vilket besiktningsföretag som du vill. 1 juli 2010 avskaffades monopolet Svensk Bilprovning hade och andra privata företag fick möjlighet att konkurrera. Alla företag som vill besikta fordon måste dock godkännas av myndigheten Swedac. Att fler företag kom in på marknaden gjorde att kötiderna till besiktningen minskade, vilket var bra. Men med privata aktörer kan priserna på fordonsbesiktning skilja sig. Vill du ha det billigaste priset är det bra att jämföra innan. Priset för att besikta olika fordon skiljer sig också. Faktorer som avgör priset är fordonstyp, geografiskt område och vilken tid på dygnet du önskar besikta bilen.

En ny bil besiktas inte varje år

En personbil ska besiktas senast 14 månader efter senaste besiktningen. En sprillans ny bil behöver dock inte besiktas förrän 36 månader efter den togs i trafik. Andra besiktningen av bilen ska göras senast 24 månader efter den första besiktningen. Därefter gäller de vanliga reglerna om var 14:e månad.