Hur tvättar man bilen?

När man ska tvätta sin bil är det viktigt att man först börjar med att avfetta den. Det finns alkaliska och petroleumbaserade medel att välja mellan. Om man använder sin bil på vintern behövs ett petroleumbaserat medel eftersom det bara är detta som löser upp salt, fett och smuts som sitter fast på lacken. Om man använder andra typer kan det leda till att smutsen som inte löses upp dras runt och då orsakar repor i lacken. För det mesta är de petroleumbaserade medlen lite dyrare men det räcker ofta att använda det på bilens nedre del, där den allra värsta smutsen fastnar. På taket eller motorhuven går det ofta lika bra med de alkaliska varianterna.

Spola av bilen

När avfettningsmedlet har använts är det dags att spola bort medlet och smutsen. Det är bra om man kan undvika att spola med vattenslang som inte har något munstycke eftersom att det gör vattenstrålen för klen. När man spolar bilen bör det vara bra tryck och det är för det mesta en fördel att använda en högtryckstvätt eftersom det ofta är vassa partiklar som ska bort. När man spolat bort alla gruspartiklar kan man ta en borste och göra ren fälgarna med. Där går det bra med en diskborste, som endast används till detta.

Dags att schamponera

Om man vill ha bilen riktigt ren måste man också ta bort det som kallas trafikfilm från lacken. För att få bort denna krävs det att man tvättar bilen men svamp och schampo. Ofta är vintersmutsen mycket envis och om man inte får bort allt kommer den lämna bilen med en grå hinna efter torkning. Just valet av schampo är inte så viktigt, så länge det är avsett för bilar. Det är dock viktigt att vara noga med att svampen alltid är ren. Det är bra att h en stor svamp. Då blir tvätten effektivare. Det är viktigt att börja på bilens övre delar och sedan gå över hela bilen med rörelser i form av en cirkel.

Svampen bör sköljas med jämna mellanrum. Sist tvättas fälgarna och sedan börjar man spola av bilen igen, nerifrån och uppåt.

Torkningen

Det är sedan dags att låta bilen torka. Man kan grovtorka bilen med en ren gummiskrapa och sedan gå över till en trasa. Det allra bästa är att använda en ren mikrofiberduk. Denna är både mer effektiv och dessutom billigare än rent sämskskinn.

Vax

Om man är nöjd med sitt resultat behöver man inte göra mera men om man vill ha lack som glänser perfekt måste man också vaxa bilen. Detta kräver tålamod och en del kunnande. Bilen ska vara helt torr och ren innan man kan påbörja vaxningen och dessutom får inte vaxet läggas på för tjockt.