En kombi och dess fördelar

En kombi som också kan kallas stationsvagn eller herrgårdsvagn är en form av kaross som till viss del liknar en sedan. Denna modell har dock ett högt bagageutrymme bakom sin kupé. Just ordet herrgårdsvagn förekommer så tidigt som år 1946 i svensk media.

I dag har faktiskt de allra flesta biltillverkare någon form av kombivariant bland sina modeller. De olika tillverkarna benämner dock bilarna olika. Många gånger kallas de olika modellerna för olika saker på det språk tillverkaren kommer ifrån.

I Sverige är kombibilar nationellt sett en vanlig företeelse, detta mycket tack vare att Volvo har en mycket dominerande marknadsposition i landet.

I en kombi finns ett mycket stort bagageutrymme och allt som ofta kan man också fälla bilens baksäte för att man ska få in ännu mer saker i bilen. När man har en kombi kan man också köra med bilen baklucka öppen och låta väl säkrade saker sticka ut så länge man binder fast luckan och dessutom markerar ut föremålen som sticker ut ur bilen. Det är dock viktigt att tänka på att man inte får låta saker sticka ut för långt, utan då kan det vara bättre att hyra en släpkärra.

Det finns flera fördelar med att ha en kombi. För det första är det bra att ha ett bra lastutrymme. När man ska handla, köra sopor, flytta eller transportera andra saker kan det ofta vara skönt att slippa frakta sina saker i baksätet eller liknande. Då slipper man oroa sig för att bilens klädsel ska bli smutsig eller förstöras.

Om man har barn eller behöver kunna frakta en rullstol krävs det också ett stort lastutrymme. När man har barn behöver man ofta ta med sig barnvagn, blöjor och mycket annat och om man inte har ett stort bagageutrymme kan det vara svårt att få med sig allt. Om någon i familjen har något handikapp kan en kombi också göra att även denna familjemedlem kan följa med på utflykter och liknande eftersom det blir enklare att ta med sig rullstol och andra tillbehör.

En kombi kan också innebära oerhörda fördelar för en person som har djur. Om man har en hund är det inte så roligt att släppa in en fällande, lerig eller blöt sådan i bilens baksäte. Även om man har lagt ut filtar kan man ofta riskera att det luktar hund i hela bilen efter den åkturen och denna lukt kan vara svår att få bort. Man kan inte heller komma ifrån att en hund många gånger också åker mycket säkrare i ett bagageutrymme än lös i ett baksäte. Man kan lätt sätta in en hundbur i kombin, eller sätta upp en hundgaller som hindrar hunden att ta sig över till resten av bilen.