Cabrioleter

Bilmodellen cabriolet, kallas även cab eller öppen bil. Denna modell har ett avtagbart tak – en sufflett. Detta är ofta tillverkat i aluminium, plast eller stål. Dessutom skiljer man mellan hårda och mjuka tak, De håra varianterna kallas ofta för hardtops.

När bilen först kom var alla modeller öppna och det var först under år 1910 som tillverkaren Cadillac skapad den första täckta bilen. Hos de allra flesta tillverkare försvann de öppna bilarna nästan helt. Det fanns dock vissa konservativa tillverkare kvar som höll kvar de öppna taken under 1970-talet. När Chrysler LeBaron och senare SAAB 900 kom under 1980-talet fick dock de öppna bilarna en comeback.

Ofta lades öppna versioner av olika bilmodeller ut på de mindre tillverkarna. Dessa specialiserade sig på det arbete som krävdes för att förstärka karossen. Detta var ofta nödvändigt för att de moderna krocksäkerhetskraven skulle uppfyllas. Karmann var en av de mest kända mindre tillverkarna av cabrioleter vid sidan av Valmet som tillverkade SAAB 900.

Den ursprungliga benämningen på en tvåsitsig bil som saknar sidorutor och fast tak var roadster. Denna bil kan ha en avtagbar hardtop eller sufflett som kan fällas ner. En roadster skiljer sig från cabrioleten i och med att cabrioleten har fönster. När man fäller upp taket och vevar upp fönstren sitter man alltså skyddad i cabrioleten. Ibland används termen roadster för vanliga cabrioleter trots att de inte är sådana i ordets rätta bemärkelse.

Det finns också andra varianter av cabrioleter. Det finns till exempel semicabrioleter, eller cabricoacher. Dessa har ett tak som kan öppnas, med bilens sidor kan inte fällas eller tas bort. Denna bils tak liknar med andra ord i princip bara en stor baklucka. Dessutom finns varianten kirunacab. Dessa är täckta personbilar som sedan har konverterats om till cabriolet. Detta innebär att dörrarna kan ha svetsats igen medan taket kapats. Det kan också vara så att bilens rambalk förstärkts för en upp-styvning eftersom taket har tagits bort helt.

Under de senaste åren har nedfällbart metalltak blivit vanligare än den traditionella suffletten. Dessa bilar kan kallas för en mängd olika saker, till exempel coupé cabriolet, eller plåtcab. Tillverkare som Peugeot och Mercedes har till exempel riktat in sig på att tillverka bilar av just denna typ. Dessa typer av bilar ses ofta som säkrare än de varianter som bara har ett tygtak.