Planerar du att köpa en begagnad bil? Du kanske har sparat ihop till din första bil, behöver en extrabil i familjen eller helt enkelt är på jakt efter att byta ut ditt nuvarande fordon. Det finns många läckra begagnade bilar ut på marknaden. Ett bilköp är oftast en dyr affär och för att kunna göra ett så bra köp som möjligt är det viktigt att vara förberedd. Här går vi igenom vad du behöver tänka på när det gäller begagnade bilar och köpet av dessa.
Förberedelser
Det första du måste bestämma dig för är om du ska köpa bilen privat eller via en registrerad bilfirma. Det är nämligen olika lagar som gäller vid de båda köpen. Det finns flera fördelar med att köpa en bil hos en bilhandlare, den främsta är att köpet omfattas av konsumentköplagen. Det innebär bland annat att det är bilhandlaren som har ansvaret ifall det skulle vara fel på bilen som de har sålt till dig. Du har inte heller lika stor undersökningsplikt jämfört mot om du köper en bil av en privatperson. När du köper en bil privat är det viktigt att kolla upp bilen och undersöka den noggrant eftersom det är svårare att klaga i efterhand. Om bilen är i dåligt skick kan det nämligen kosta mycket pengar att åtgärda felen. Generellt sett är priserna högre hos bilhandlaren än bland bilannonserna på till exempel Blocket. Ett gott råd är därför att köpa en dyrare bil hos en etablerad bilfirma och en billigare från en privatperson. Då har du minimerat eventuella kostnader som kan dyka upp i efterhand.
Du bör kolla upp bilen hos Transportstyrelsen, oavsett om du köper privat eller via firma. Här kan du bland annat se ägarhistorik, fordonsuppgifter samt ifall bilen har skulder i form av obetalda parkeringsavgifter. Du kan även se ifall fordonet är avställt eller inte. Alla uppgifter här ska stämma överens med den information som säljaren ger dig.
Provkörning
När du har kommit så långt att du vill provköra bilen är det en hel del saker att hålla utkik efter. Leta utvändigt efter eventuella skador och rost. Kontrollera att service har utförts enligt rekommendationerna. Undersök ifall bilen har kamrem och fråga i så fall när den ska bytas, eftersom ett byte är kostsamt. Testa att alla knappar och reglage fungerar som de ska. Var speciellt uppmärksam på klimatanläggningen eftersom den är dyr att reparera.
Köpet
När du och säljaren har kommit överens om ett pris är det viktigt att upprätta ett riktigt kontrakt. Köpekontrakt finns att ladda ner på nätet. Om priset är högt är det klokt att genomföra affären på en bank. Ägarbytet ska sedan registreras hos Transportstyrelsen, detta görs enklast via deras mobilapp. Glöm inte heller att du måste teckna en försäkring på din nya bil innan du kan köra iväg med den. Du måste ha en försäkring från dag ett, annars väntar dryga böter.