Mecka med bilen själv

Om du är lite händig och framför allt har bilintresse går det bra att mecka med din bil, i alla fall till en viss del. Det är väldigt dyrt att lämna in bilen för minsta lilla till en bilverkstad. Har du lite kunskaper kan du komma rätt långt med att fixa småsaker på bilen och med sunt förnuft kommer du längre.

Först och främst gäller det att ta reda på felet, är det bara lampor, olja och liknande kan du ta dig till en butik som säljer allt för din bil. Kolla på nätet vart den närmaste butiken finns, precis som när du letar efter närmaste byggmax butik när du ska snickra. Information om hur du ska bära dig åt hittar du även på nätet eller rent av i bilen instruktionsbok.

 

Glöm inte

Det finns några viktiga saker som du bör tänka på när det är dags att mecka. Börja med att dra åt handbromsen och lägg i en växel, vilket förhindrar att bilen kommer i rullning. Ska du in under bilen bör du se till att bilen står stadigt och inte kan falla ner och klämma dig. Billyft är klart bäst att använda dig av och det finns vissa ställen där du kan hyra in dig och då ha tillgång till en billyft. Annars får du använda domkraften och sätta pallbockar.

Fördelen är att bilen är kall när du ska mecka den själv. I en bil finns det många delar som blir riktigt varma och det är enkelt att bränna dig, speciellt om du ska tömma ut vätskor. Olja ska i och för sig vara varm när den ska tömmas, men då gäller det att du är försiktig.

Inte göra själv

Du bör undvika att göra vissa saker själv på din bil om du inte har kunskaperna. Om du ändå ska mecka själv bör du veta vilka bestämmelser det finns, mest för att du inte ska hamna i trubbel. Detta är extra viktigt när du ska fixa sådant som har med bilens funktioner att göra, eftersom allt mer har blivit digitaliserat i bilarna numera. Så det är bäst att hålla dig till sådana saker där du vet hur du ska göra.

Vad krävs?

För att mecka på egen hand krävs det att du har den rätta utrustningen och en plats att vara på. Du behöver ha riktigt bra kläder som tål mycket, typ ett par arbetsbyxor, gamla avlagda tröjor eller skjortor, stadiga skor och gärna en keps eller mössa för att inte håret ska fastna någonstans.

Du bör även tänka på att du ska ha gott om tid så att du slipper känna dig stressad. En rejäl verktygslåda är också bra att ha, vilket underlättar dig arbete. Dessutom är det bra att du är skyddad mot väder och vind. Detta är några bra saker du kan ha i åtanken innan du börjar mecka med bilen.