Viktigt att besiktiga bilen

Det är viktigt för både sin egen och för andras säkerhet att man ser till att den bil man har är i bra skick. Det är både billigt och bra att besiktiga bilen, och dessutom får man då veta om bilen är frisk eller om det är något som behöver åtgärdas på den.

Många kontroller kan man göra på egen hand innan besiktningen. Alla lampor ska lysa, bälten ska fungera och varningstriangeln ska vara på plats. Det är också bra att testa tutan, vilket många glömmer. Dessa är alla mycket vanliga anmärkningar. När de gäller mer tekniska eller avancerade system är det ofta bäst att överlåta testningen till besiktningen om man inte själv har rätt erfarenheter.

En sak som många råkar ut för är dåliga avgasvärden. Vad många inte känner till är att det faktiskt finns en avgasreningslag som kan göra att reparationen blir helt gratis. För det första måste en anmärkning från en myndighetskontroll finnas för att man ska få hjälp. Felaktiga avgasvärden på en besiktning är skäl nog, lika så om avgasutsläppens kontrollampa lyser. När en bil blivit underkänd för detta måste den först och främst felsökas. Om felet kan relateras till en komponent som har just en avgasrenande funktion kan man åberopa att reparationen ska vara kostnadsfri enligt lagen om avgasrening.

Förbesiktningar?

Ibland erbjuder vissa verkstäder så kallade förbesiktningar, men är de verkligen något att ha? Det beror på vilket erbjudande man får. Många auktoriserade och större märkeskedjor eller verkstäder erbjuder helt gratis förbesiktningar. Detta beror på att de självklart hoppas att man ska finna brister och fel, och att kunden sedan ska lämna bilen där. Det är helt enkelt ett sätt för verkstaden att få fler jobb. Om testet kostar ett par hundralappar kan man undra varför det ska vara nödvändigt med en dubbel kontroll. Kanske om det är ytterst viktigt att besiktningsprotokollet inte innehåller några anmärkningar. I övrigt finns det dock ofta ingen anledning. Då kan det vara bättre att spara dessa pengar och sedan lägga dem på eventuella reparationer efter besiktningen. Då vet man dessutom att bilen är lagligt godkänd och inte bara okej enligt en verkstad.

Ibland kan till och med en förbesiktning innebära fler nackdelar eftersom att man då riskerar att komma till besiktningen med ett känt fel om man inte hunnit åtgärda det.